National Geographic: „Dream Now, Go Later“ ehk „Unista praegu ja teele asu hiljem!“

Lõppev aasta oli ka reisihuvilistele teadagi üsna pingeline. Paljud pidid kevadel oma reisiplaanid tühistama ja kui suvel tärkaski põgusalt lootus, et ehk saabub sügisega taas võimalus lasta end paitada eksootilisematel tuultel, liigume riigist sõltumata endiselt marsruudil tuba–köök, kodu–pood, tänav–park. Aga hoiame siiski optimismi, mõtleme reisimisele järgmisel aastal ning planeerime seda nii, et elamus uue avastamisest oleks mitmekordne.

Reisisihi kaalumisel on tihti mõistlik kasutada professionaalide abi, tehes valikut nii sihtkoha kui ka kandva idee suhtes. Ajakiri National Geographic läheneb järgmise aasta reisisoovitustes analüütilisemalt, võttes aluseks viis aspekti: rohefaktor, sobivus perereisiks, looduse rikkalikkus, seikluslikkus ja kultuurihuvi. Kokkuvõtvalt väljendab ta seda  hüüdlausega „Dream Now, Go Later“.

Vaatame National Geographicu (NG) reisisoovitusi üksikasjalikumalt. 

Rohepöörde edulugu on lähedal

Enamik reisihimulisi on kahtlemata vähemalt korra sattunud Kopenhaagenisse. Selle mõnusalt vaba atmosfääriga linna märgib NG ära ka kui eduka rohepoliitika elluviija. Kopenhaagen on kindlal kursil teel selleni, et saada 2025. aastaks maailma esimeseks süsinikuneutraalseks pealinnaks – sealne transpordivõrk on tõhus ja jätkusuutlik ning kõik linnaliinibussid peagi elektrilised. Taani pealinnas on võimalik veenduda, kuidas roheline ümberkujundamine käib edukalt käsikäes töökohtade loomise, majanduskasvu ja parema elukvaliteedi loomisega.

Sama asja poolest on sõelale jäänud Kreeka saar Alonissos, mis on varjupaigaks Vahemere hüljestele ning pakub harrastussukeldujatele võimalust külastada veealust muuseumit, kus legendi kohaselt hoitakse muu hulgas 5. sajandil eKr uppunud suure lodja lasti. Allveemuuseum avatakse eeldatavasti 2021. aasta suvel ja see ootab külastajaid, kes on valmis sukelduma koos giidiga vähemalt 25 meetri sügavusele.

Aafrikast toob NG esile Gaboni, kus 11% riigi territooriumist on rahvusparkide all, mis hõlmavad nii valge liivaga rannajooni kui ka metsi. Kuigi Gaboni 13 rahvusparki pole hõlpsasti ligipääsetavad, pakub näiteks Loango mitmekesist maastikku, taimestikku ja elusloodust ning üsna haruldast võimalust kohtuda kriitiliselt ohustatud lääne madalsoo gorilladega.

Tänu ülemaailmsetele investeeringutele riigi transpordivõrku muutub 80% metsaga kaetud Gaboni külastamine ehk tulevikus lihtsamaks. Säästva arengu strateegia lubab ökoturismi laiendada nii, et säilib ürgne loodus.

Veel NG soovitusi: Denver, Colorado (USA), Freiburg (Saksamaa), Uus-Kaledoonia (Prantsusmaa).

Perega maailma pikimale mereäärsele jalutusrajale

2021. aastal avaneb tervikuna Inglise rannikurada, mis on maailma pikim, nimelt 4500 km mereäärne jalutusrada.

Seda võimaldab Inglismaa geograafiline eripära. Kui uurida põhjalikumalt Suurbritannia kaarti, siis saab selgeks, kuidas maa kohtub veega suudmete, veesisselaskeavade ja neemedega abil siksakina. Karm merepilt on olnud riigi varanduse ja iseloomu kujundamisel olemuslik. Uue Inglismaa rannaraja eesmärk on teha see hinnatud pärand inimestele lähedaseks ning kaitsta maastikku järgmiste põlvkondade jaoks.

Igal kaldalõigul on oma iseloom. Kui mõni lõik pakub rikkumata maastikku, siis teised on temaatiliselt arendatud. 2020. aasta septembris avatud 65 km pikkune osa, Cumbria varjatud rannik, lookleb Whitehavenist loodes asuva Millomini ning pakub kunstiinstallatsioone ja seiklusparke. Kagus ühendab Inglise loomerannikuks ristitud rada kunstiteoseid ja pakub võimalust geopeituse turneeks läbi Sussexi, Kenti ja Essexi.

Transilvaania täiendab perereisiks huvitavate paikade loetelu oma pastoraalse Vana-Euroopa tundega. Cluj-Napoca linn on sobiv punkt, kust alustada Transilvaania maapiirkonna looduslike lilleniitude, losside ja munakiviradadega külade uurimist. Sealsed talumajapidamised pakuvad harva esinevat võimalust end vooluvõrgust lahti ühendada ning veeta aega hoopis hobuvankriga reisides või Karpaatide mägedes matkates.

Veel NG soovitusi: Hortobagy (Ungari), Kosmoserannik (Florida, USA), British Columbia (Kanada)

Seiklushimulistele pakub adrenaliini külalislahke Gruusia

Kui Gruusia pealinna Thbilisit on külastanud juba paljud eestimaalased, siis riigi loodeosas Kaukaasia mägedes asuvat Svaneti rajooni ilmselt üsna vähesed. 4500 m kõrguste tippude varjus paiknev keskaegsete kivitornidega paik tundub peaaegu ligipääsmatuna.

Kunagi seadusega pahuksis olnud piirkond on tänapäeval tunnustatud hoopis külalislahkuse poolest. Gruusiat pisutki tundvad inimesed on sealse sõbralikkusega üldjoontest tuttavad, Svanetis omandab aga Gruusia külalislahkus erilised mõõtmed ning peod ja rohke alkohol on igapäevaelu lahutamatuks osaks.

Svaneti on, nagu öeldud, raskesti ligipääsetav, sinna saab Taga-Kaukaasia raja Ülem-Svaneti osa kaudu. Neljapäevase kõrgmäestikuteekonnal Mestiast Ushgulini ootavad hea kopsumahuga rändureid jahedus ja sakiliste tippude vaated, öösel aga soe vastuvõtt kohalikes külalismajades.

Kariibi mere idaosa saar Dominica on kogenud nii Prantsuse kui ka Inglise kolonisatsiooni. 1978. aastast iseseisva vabariigina jätkav Dominica pakub seikluste otsijaile rohkelt looduslikke imesid: üheksa aktiivset vulkaani, 365 jõge, kõrged kosed, mustad liivarannad ja mullivärvilised geotermilised imed, nagu Keemisjärv, mis on üleujutatud fumarool (vulkaanilisi gaase ja veeauru eraldav avaus maapinnas) ja mille veetemperatuur on lähedal 93,3 °C. Mõne aasta taguse orkaani järel otsustas sealne valitsus teha Dominicast maailma esimese kliimakindla riigi. See nõuab lisaks orkaanikindlatele hoonetele ka mitmekesist majandust, sh turismisektori panust, et meelitada riiki rohkem neid, kes siin raha kulutaksid. Seiklusturismil on seega tohutu roll Dominica suurima loodusvara, metsiku looduse taastamises ja kaitsmises.

Veel NG soovitusi: Los Glaciares National Park (Argentina), Katmai National Park (Alaska, USA).

Jurassic Park Brasiilias

National Geographicu üheks reisisoovituseks loodushuvilistele on Cerrado savann Brasiilias. Selle peadpööritav mitmekesisus hõlmab enam kui 10 000 taimeliiki ja terve plejaadi Jurassic Parki suuruses olendeid: metssea moodi tapirid, haruldased hiid-armadillod ja hiiglaslikud väljasuremisohus sipelgad, kes võivad kaaluda üle 40 kilo. Cerrados pesitseb umbes 850 linnuliiki ja paik on peamiseks toiduallikaks kirevale loomaperele. Siit saavad alguse mitmed Lõuna-Ameerika peamised jõed, sh São Francisco, Paraná-Paraguay ja Tocantins-Araguaia. Cerrado savannis elab 5% kogu planeedi taimedest ja loomadest.

Cerradost huvitatud loodusesõpradel tasub aga reisiga kiirustada. Kuigi savann katab ligi veerandi Brasiilia maapinnast, on see vaatamata bioloogilisele mitmekesisusele üha haavatavam metsade hävitamise, sojaubade kasvatamise ja Amazonasest tõrjutud karjakasvatuse tõttu. Ainuüksi viimase kümnendi jooksul on hävitatud enam kui 100 000 ruutkilomeetri ning riiklik Cerrado kaitsekampaania „Savanni pole, vett pole, elu pole” annab märku päästeaktsiooni hädavajalikkusest.

Veel NG soovitusi: Isle Royale (Michigan, USA), Yellowknife (Canada), Lord Howe Island (Austraalia)

Ajalugu, traditsioonid, kultuur – minge Baskimaale

Ja te ei kahetse! San Sebastian, Pamplona, Bilbao on ka mulle pakkunud suurepärase elamuse, National Geographic soovitab aga eriti külastada kultuurikrooni Vitoria-Gasteizi.

Sealne igasuvine džässifestivalil toob esinema andekaid ja legendaarseid džässiartiste. Linnale mõnedki muusikapalad pühendanud helilooja Wynton Marsalile püsitatud pronkskuju seisab La Florida pargis roheluse keskel. Vitoria-Gasteiz pakub elanikele ruutmeetri kohta rohkem rohelust kui ükski teine ​​Hispaania linn.

Tänavatel, mis on nimetatud keskaegsete käsitööliste gildide järgi, on rohkelt baare ja restorane, vanalinna lõunapoolses otsas asuval väljakul toimub aga iga aasta augustis suur pidu.

Need, keda köidab Aasia reisisihtkohana, võiksid muu hulgas külastada ka Lõuna-Korea Gyeongju linna. See 2021. aasta kohalik kultuuripealinn on tuntud ka kui muuseum ilma seinteta. Korea poolsaare kagunurgas asuv linn hõlmab mitmeid ajaloolisi piirkondi, mis on kantud UNESCO maailmapärandi nimistusse, samuti esindab see köitvat kollektsioon budistlikku kunsti kuldajast.

Veel NG soovitusi:Guam (Mikroneesia), road trip New Mexicos (USA), Tulsa (Oklahoma, USA), Tonglu (Zhejiang, China).

Lähemalt kõigist reisisoovitustest siit

Veel postitusi

Uus veebiprogramm kohanimede tõlkimiseks

Regio ja Läti suurima kaardikirjastuse Jāņa sēta koostöös valmis äsja TerraLexicon – automaatne tõlketeenuse programm, mille abil saab kaardil olevaid kohanimesid tõlkida paljudesse keeltesse otse kujundusfailis. Meie sõbralik koostöö uue tõlkeprogrammi loomiseks algas juba pooleteise aasta eest. Põhjuseks see, et olemasolevate tõlkeprogrammide kasutamisel geograafiliste nimede tõlkimiseks kaasneb palju käsitsi tehtavat lisatööd, see teeb aga kaartide … Vaata lähemalt

Läti

Naabermaa Läti – nii tuttav, aga samas ka teistmoodi

Regio uus Läti reisijuht tutvustab parimat, mida Lätil on külastajatele pakkuda. Raamatu 17 autorit – nii Eestis elavad lätlased kui ka eestlased, kes Lätiga tihedalt seotud – tutvustavad lugejale naaber Läti kauneimaid paiku, annavad väärt kultuurisoovitusi ja juhatavad reisisõbrad Läti maitseteni. Reisijuhi juhatab sisse Eesti suursaadiku Lätis Arti Hilpuse artikkel, kes kirjutab suure sümpaatia ja … Vaata lähemalt

Orienteerumiskaart kui abivahend looduses liikumisel

Kui kuuled kuskil sõna „orienteerumine“, siis võib-olla pelgad seda proovida, sest sul on kujunenud eelarvamus, et tegu on võsas ragistamise ja mudas müttamisega. Tegelikult orienteerud sa iga päev, ise seda endale teadvustamata. Orienteerumisoskusel on meie igapäevaelus oluline roll, et jõuda punktist A punkti B. Selleks tuleb ümbritsevas ruumis langetada otsus, millist teed pidi sa sihtkohta … Vaata lähemalt